'Sarı Öküz'​ Hikayesi: Toplumsal Dayanışmanın ve Birlikteliğin Önemi

0
"Sarı Öküz" hikayesi, toplumsal dayanışmanın ve birlikteliğin önemini vurgulayan bir fabldir. İşte hikayenin özeti ve anlatmak istediği mesaj:

"Sarı Öküz" Hikayesi:

Eski zamanların birinde bir otlakta öküz sürüsü yaşarmış. Ama civardaki aslanlar bir türlü rahat bırakmazlarmış onları. Hemen her gün saldırırlarmış bu sürüye. Öküz dediğin öyle yabana atılır bir hayvan değil ki. Bir araya toplandılar mı kolayca defetmesini bilirlermiş o koca aslanları.

Gün geçtikçe aslanları almış bir kaygı. "Herhalde bize bu otlağı terk etmek düşüyor" demiş aslanlardan birisi. "Nereye gideriz?" diye düşünürlerken, "Bir dakika" diye bir ses duymuşlar. Sürünün en çelimsiz, ama kurnaz mı kurnaz bir ferdi olan topal aslanmış söze atılan. "Hayır" demiş, "Hiçbir yere gitmiyoruz. Siz bana bırakın, ben hallederim bu işi."

Topal aslan elinde beyaz bayrak gitmiş öküzlerin yanına. "Saygıdeğer öküz efendiler," diye başlamış lafa. "Bugün buraya sizden özür dilemek için geldik. Evet size defalarca saldırdık, ama niye biliyor musunuz? Hep o sizin aranızdaki sarı öküz yüzünden. Verin onu bize, siz de kurtulun, biz de barış içinde yaşayalım!.."

Boz öküz, diğer önde gelenlerle görüşmek üzere geri çekilmiş. Hepsi de sıcak bakmışlar bu teklife. Bir tek yaşlı benekli öküz "Olmaz" demiş ama kimseye dinletememiş sözünü. Zavallı sarı öküz teslim edilmiş aslanlara. Bütün sürünün selameti için bir öküz. Gerçekten de günlerce sürüye saldıran olmamış. Ama aslan milleti bu, ne kadar sabreder ki? Hele öküz etinin tadını aldıktan sonra.

"Acıktık" demişler. Topal aslan boz öküzün yanına giderek "Selam" diye girmiş söze: "Gördünüz ya biz aslanlar ne denli uysal milletiz. Ama büyük bir problemimiz var!.."

"Nedir?" demiş boz öküz.

"Şu sizin uzun kuyruklu öküz," demiş topal aslan ve devam etmiş: "Gelin verin onu bize bu mevzuyu burada kapatalım. Eskisi gibi barış ve huzur içinde iki taraf da hayatını sürdürsün."

Boz öküz yine istişare yapmış sürünün ulularıyla. Yine sadece benekli öküz olmuş karşı çıkan. Hepsi de "Verelim gitsin," demişler. Tekrar tekrar yinelenmiş bu olanlar. Her geçen gün aslanlar daha da güçlenmişler. Öküzlerse her geçen gün daha da zayıflamışlar. Aslanlar küstahlaştıkça küstahlaşıyorlarmış. Artık bir sebep bile söyleme gereği duymuyorlarmış. "Verin bize şu öküzü, sonra karışmayız," derlermiş sadece. Zavallı öküzlerin "Hayır" diyebilecek güçleri kalmamış.

Boz öküz de aralarında olmak üzere birkaçı kalmış en sona. "Ne oldu bize, ne zaman kaybettik bu savaşı aslanlara karşı, oysa ne kadarda güçlüydük?" diye sormuş biri boz öküze.

"Biz," demiş boz öküz, gözleri nemli ve sesi pişmanlıkla titreyerek, "Sarı Öküz'ü verdiğimiz gün kaybettik bu savaşı!.."


Anlatmak İstediği:

Hikaye, toplumsal birlik ve dayanışmanın önemini vurgulayan bir metafordur. Bir topluluk, üyelerinin dayanışması ve birlikteliği sayesinde güçlüdür. Bireyler, topluluğun çıkarlarını kişisel çıkarlarının önüne koyduklarında, topluluk daha güçlü ve dirençli olur. Ancak topluluk içindeki bireyler, kendi çıkarları peşinde koşar ve diğer bireyleri dışlarlarsa, topluluk zayıflar ve dış tehditlere karşı savunmasız hale gelir. Sarı Öküz'ü verme kararı, birlik ve dayanışmanın bozulduğu, topluluğun zayıfladığı anı simgeler.

Bu hikaye, toplumsal birlik ve dayanışmanın önemini vurgulayan güçlü bir metafordur. Hikayenin mesajları şu şekildedir:

  1. Birlik ve Beraberlik: Bir topluluk, üyelerinin dayanışması ve birlikteliği sayesinde güçlü ve dirençlidir. Birlik içinde hareket edildiğinde, dış tehditler karşısında daha güçlü olunur.

  2. Parçalanma Tehlikesi: Topluluk içinde bir bireyin veya grubun dışlanması, topluluğun zayıflamasına yol açar. Dış güçler veya tehditler, topluluğu parçalayarak kolayca yenebilir.

  3. Bireysel Çıkarlar: Bireysel çıkarlar ve korkular, toplumsal çıkarların önüne geçtiğinde, topluluk zarar görür ve sonuçta bireyler de bu durumdan olumsuz etkilenir.

  4. Kurnazlık ve Manipülasyon: Dış tehditler ve düşmanlar, toplulukları bölmek ve zayıflatmak için kurnazca planlar yapabilirler. Bu nedenle, topluluk içindeki bireylerin birbirlerine güvenmeleri ve birlikte hareket etmeleri hayati öneme sahiptir.

Hikaye, birlik ve beraberliğin korunması gerektiğini ve topluluğun çıkarlarının her zaman bireysel çıkarların önünde tutulması gerektiğini vurgular.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)