Kuran-ı Kerim'de kurban konusunu ele alan bazı ayetler şunlardır:
Bakara Suresi, 196. Ayet:
- “Hac ve umreyi Allah için tamamlayın. Eğer (düşman tarafından) alıkonursanız, kolayınıza gelen bir kurban gönderin. Kurban (kurbanlık hayvan) yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. Sizden hasta olan veya başında rahatsızlığı bulunan kimse, oruç tutmak, sadaka vermek veya kurban kesmek suretiyle fidye ödesin. Güvenliğe kavuştuğunuz zaman, kim hac zamanına kadar umre yapıp faydalanmak isterse, kolayına gelen bir kurban keser. Fakat kurban bulamayan kimse, hacda üç gün, döndüğünüzde yedi gün, yani tam on gün oruç tutar. Bu, ailesi Mescid-i Haram’da oturmayanlar içindir. Allah’tan korkun ve bilin ki Allah’ın cezası şiddetlidir.”
Hac Suresi, 28. Ayet:
- “Ta ki kendilerine ait olan menfaatlere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık ondan hem kendiniz yeyin, hem de ihtiyaç sahibi yoksula yedirin.”
Hac Suresi, 34. Ayet:
- “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine O’nun adını ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Öyleyse yalnız O’na teslim olun. O alçak gönüllüleri müjdele!”
Hac Suresi, 36-37. Ayetler:
- “İri cüsseli develeri de sizin için Allah’ın şiarlarından (dini işaretlerden) kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. O halde onlar (kurban edilmek üzere) saf saf dizildiklerinde, üzerlerine Allah’ın adını anın; yanları yere yaslandığında da onlardan yeyin, kanaat edip yetineni de, isteyen fakiri de doyurun. İşte böylece onları sizin emrinize verdik. Belki şükredersiniz. Onların etleri ve kanları Allah’a ulaşmaz. Fakat sizden O’na sadece takva ulaşır. O, onları sizin emrinize verdi ki, sizi doğru yola ilettiğinden dolayı Allah’ı yüceltesiniz. İyilik edenleri müjdele.”
Bu ayetler kurban ibadetinin önemini, niyetini ve nasıl yapılması gerektiğini detaylı bir şekilde açıklamaktadır.