DÜZCE 'DE SEÇİM

0

31 Mart Yerel Seçimleri yalnızca Düzce 'de değil, Türkiye 'de genel seçimler havasında geçti.

Düzce 'de belediyecilikte yaşanan yanlışlıklar ve eksiklikler halkın dilinde de kabul edilirliği olsa da, çözüm mekanizmasında Faruk Özlü ‘den başka hiç bir parti adayını yeterli görmedi. Ak Parti tarihinin en iyi adayı olan Faruk Özlü' nün adaylığının Ak Parti’nin Düzce'deki itibarının en çok zedelendiği zamana denk gelmesi en büyük talihsizliğiydi.

Seçimin ilk çeyreğini bakanken ne yaptın sorusunu duyarak ve cevaplayarak geçiren Sn. Özlü bakanken tüm Türkiye'nin Bakanı olduğunu ve şehirden uzak kalmanın ortaya çıkardığı sıkıntıları sahada tek tek öğrendi. 

4 aylık seçim sürecinde okuduğu okullardan çok daha fazla şeyler öğrendiğine eminim. Bunu da teşkilatlarının yenilenmesinde ve revizyona gitmesindeki etkin duruşuyla gördük. Halkın tercihi sorunu çıkarsa da gözünde daha yeterli bir aday görmediği için Özlü 'den yana olsa da, bu kazanmanın ardında bir Recep Tayyip Erdoğan gerçeğinin olduğu aşikârdır. 

Seçimin kazananı Sn Özlü’dür. Kaybedeni Ak Parti Teşkilatı.

3’ü kontenjan 16 Belediye Meclis Üyesi, 5 İGM üyesi. Kontrolü ve takibi sizdedir Başkan.  Bu halk size güvendi.

***

MHP’nin Düzce tarihindeki en büyük rüzgârı yakaladığı bir dönemde, meclise bir vekil yollamışken, üstelik başkanlığı almaya en yakın olduğu bir zamanda başkan adayı adayları arasından partisinde karşılığı en az olan, teşkilattan gelmeyen bir adayla yola çıktı.

Düzce halkı Erdoğan Bayık’a kendi teşkilatından daha çabuk alıştı. Adayın en büyük artısı STK kökenli olması ve mali konularda elinin güçlü olması.  Erdoğan Bıyık iyi çalıştı,  çok çalıştı.  Teşkilatının özellikle kadınlarından büyük destekle yola çıktı. Ama tüm mantıkları altüst eden tuhaf bir durumla insanların beyninde hep bir soru işareti bıraktı. Düzce 'de AK Parti adayı kazansın diye Ankara’dan seçilmiş Başkan Adayı.

Siyaset adabını iyi bilen Devlet Bahçeli ittifak ortağı olan Ak Partinin bir Bakan'ı aday gösterdiği bir şehirde kazanmanın kaybetmek olduğunu bilirdi. En son Sn. Milletvekili Ümit Yılmaz'ın yaptığı büyük çıkıştan sonra ani geri adım atması sonuçtaki haklılığımıza kaşe bastı.

Bir Belediye Başkanlığı ancak bu kadar ihtişamlı kaybedilirdi.

Seçimin kazananı İlhami Caboğlu'dur. MHP teşkilatıdır. Kaybedeni Erdoğan Bıyık.

5 İlçe Belediyesi, 5 Belediye Meclis Üyesi ve 1 İGM. Dolayısıyla başarılı bir MHP.

MHP Düzce’nin parlayanı, AK Parti sevdalılarının B planıdır.

***

İYİ Parti ve Ömer Küçük;

Kuruluşunun üzerinden 1 yıl geçen bir partinin genelde TBMM 'de getirdiği ses Düzce’yle karşılığı eşit olmadığı için Ömer Küçük 'ün saha da en çok karşılaştığı soru parti tercihinin neden İYİ Parti olduğu sorusuydu.

Ömer Küçük'ü partiden aday olmaya ikna etmek uzun süren bir çalışma gerektirdi. CHP ve İYİ Parti başkanlarının kararlı çalışması sonucunda ikna edilen Ömer Küçük ‘ün İYİ Parti’ye Düzce 'de yeni bir ses yeni bir enerji getirdiği muhakkak. Bundan önce girdiği seçimleri kaybetmiş bir Belediye Başkan Adayı olsa da şehirde çaldığı her kapı açılan her sofrada bir dilim ekmeği olan bir adam. Matematik hesabının işlemediği bir adam.

Düzce halkı O'nu çok sevse de Başkan olarak yeterli görmedi. CHP ile İyi Parti’nin ortak adayı olduğu için matematiksel hesapta kazanmaya kıl payı mesafesinde olan bir aday yine her zaman ki kıl payı mesafesinde kaybetti.

Öncelikle İyi Parti ve ittifak ortağı CHP ile hazırlamış olduğu Belediye Meclis Üyeleri listelerinde ön sıralarda yer alan isimlere verilen tepkiydi. Listelerin oluşumu kitlelere hitap eden adayların geri planda kalması "şehre ne katar" sorusunun cevabını halkın bulamadığı bir liste.

Muazzam abartılı ve bir o kadar amatör bir reklam çalışması sempati toplamak isterken antipatik gelen gereksiz polemikler, sürekli sorun dile getirme, çözüm yapabilecek yetisi olduğuna ikna edememe durumu Ömer Küçük'e kaybettirdi.

Ömer Küçük kaybederken kazandıran bir aday.  Kaybetmenin en çok yakıştığı adam. Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı ittifaka uygun hareket ederek adayını sonuna kadar destekledi. Ve Belediye Meclisinde yerini aldı.

31 Mart seçimlerinde; 7 Belediye Meclis Üyesi kazandı. Ömer Küçük kaybetti.

***

Ve yerel seçimlerin Düzce ayağında siyasete nezaket taşıyan bir aday. Bağımsız Düzce Belediye Başkan Adayı Hasan Kalkan.

Adil başlamadığı bir yarışın en mücadeleci kahramanı. Belki yoruldu ama vazgeçmedi. Sürdürdüğü seçim propaganda çalışmaları ile ülke gündeminde yer bulsa da yerel basında bu etkinliği devam ettiremedi. Mücadeleci, vazgeçmeyen genç bir aday. Düzce O'nu sevdi.

***

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde bir kez daha öğrendik ki, siyaset okullarda öğrenilmez. Yaşayarak öğreneceksiniz. Seçimlerde çok fazla iddialı olmanız bir işe yaramaz. Siyaset masada değil sahada yapılır. Kılavuz önemlidir. Halkla iç içe olan ekiple çalışmak önemlidir.  Halktan biriymiş gibi olanın değil Halktan olanın kazandığı bir seçim sürecinde siyasi tecrübesizlikler seçim kaybettirir.

Siyasette kantarın topuzunu doğru noktada tutmaya çalışacağımız bu köşemizde "ayarsız bir kalemle objektif yazılar okumak isteyen Düzceliler takipte kalın lütfen.

Şehri yaşatmak için buradayız.

Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)