Covid-19 Aşı Pazarında Türkiye Bende Varım Dedi: TURKOVAC Aşısı

0

Dünyadaki tüm dengelerin altüst olduğu, sağlık, ekonomi, ulaşım ve eğitim gibi bir çok alanda gerçekleşen duraklamalarla Kovid-19 salgını insanlığı belirsiz ve çözümsüz bir sürece yönlendirdi. Bu tarihe kadar bilinen  ve uygulanan en etkin tedbir olan aşıda Sinovac ve Bionteck'ten sonra Türkiye milli ve yerli üretimi olan TÜRKOVAC’la Covid 19 savaşına devam ediyor. Büyük bir heyecanla Şanlıurfa’daki aşı üretim merkezlerinde üretilen yerli aşının üretimi, geliştirilmesi ve seri üretime geçmesi noktasında ARGE sürecini tamamlayarak 'acil kullanım onayı' ile şehir hastanelerinde vatandaşlarımıza uygulanmaya başlandı. Bu zamana kadar "acil kullanım onayı" yalmızca bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen, halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda kullanılmıştı. Ve ruhsatlandırmaya esas veriler sağlanıncaya kadar kullanması uygun görülmüştü. 

Covid 19'da  dünya tarihinde yeni bir hastalık ve acil kullanım onayına çok müsait eşleşen bir içerik barındırıyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)'nun "Acil Kullanım Onayı" verdiği  TÜRKOVAC ile Kovid-19 aşısı üreten 9 ülke arasında 
yerini aldı.

Etkisizleştirilmiş virüs içeren inaktif aşı grubuna dahil olan TÜRKOVAC Türk Bilim İnsanları ve araştırmacıları tarafından üretildi, geliştirildi TÜRKİYE patentine sahip. 
Oldukça uzun bir çalışma ve hazırlık dönemi geçiren "TÜRKOVAC " Kovid-19 aşısının çalışma sürecini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN 22 Haziran 2021'de paylaşmıştı.

8 ayrı klinik çalışmanın sonucunda ortaya çıkan TÜRKOVAC "Türkiye'nin en geniş kapsamlı aşı geliştirme projesi" olma özelliğini taşıyor. 
Yerli üretim Türk aşısı TÜRKOVAC Covide karşı bir süredir 81 ilde uygulanıyor.

 Aşı başvuruları Sağlık Bakanlığı'nın e-Nabız'a eklediği "Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol" üzerinden başladı, ayrıca şehir hastanelerine başvurularla devam ediyor. Yerli aşımızın kullanılmasında bugüne kadar raporlara yansıyan ağır bir yan etkisi olmadığı için yerli aşımızın etkili ve güvenli olduğu bilimsel olarak yorumlanabilir mi? 
Süreç bu şekilde ilerlerse Türkiye insanlığın kullanımına verilmek üzere güçlü bir aşı AR - GE ve Üretim merkezi olarak yerini alabilir mi?
Hep birlikte bakalım.

Yerli ve milli aşımız Turkovac 8 kat daha fazla antikor üretiyor. Fakat
TÜRKOVAC 'ın uygulanması gereken doz sayısı henüz kesinleşmedi. Yani şu an tüm kullanımlar DEĞERLENDİRME aşamasının bir parçası olarak görülebilir. Aşının yararı, risk dengesi, klinik verileri, halk sağlığına faydaları gibi inceleniyor, incelenmeye  devam ediyor. Bilimsel ve uluslararası standartlara göre ölçütlenen aşı mukayeselerinde Alfa varyantına karşı etkili olduğu belirlendiği ifade ediliyor. Delta ve Omicron varyantına karşı etkili olduğu ise 7 bin kişi üzerinde yapılan incelemelerle belirlenmiş durumda. TÜRKOVAC inaktif aşının şu ana kadar olan  gönüllü kullanıcılarında ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadığı belirtilse de  zaman en doğru cevabı verecek.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu verilerine göre, TURKOVAC uygulanan kişiler arasında Covid-19'u ağır geçiren olmadığını, ayrıca yerli aşının hatırlatma dozunda da antikor seviyelerini hızla yükselttiğini bildirerek TÜRKOVAC'I milletimizin başarısı ve gücü olarak gösteriyor ve   vatandaşlarımızı aşı olmaya ısrarla davet ediyor. 
Tereddüt etmeden “kendi aşımız kendi gücümüz” TÜRKOVAC ’ı kullanan vatandaşlarımız diğer aşılarda olduğu gibi ağrıların olmadığını ifade ediyor. Bu NÖTR durum aşının etkinliğinin mi, etkisizliğinin mi göstergesi buna zaman karar verecek. 

Yerli üretim olması vatandaşlarımızın çoğu kesiminde aşının güvenli olduğuna ikna olmak anlamına geliyor. Aşının olumlama ile psikolojik bir etki, bir iyileştirme gücü meydana getirdiği muhakkak. Yan etkilerinin az ve görülmemiş olması etkinliği ve koruması açısından iyi bir aşı olduğunu düşündürüyor. Koronavac ve Biontech'ten sonra bir Türk üretimi olan  TÜRKOVAC 'ın henüz bilimsel bir makalesi yayınlanmadı. Yani bilimsel verilerinin henüz paylaşılmadı. Bu sebebten eleştirilere maruz kaldı.' Acil kullanım onayı'ndan dolayı mı bu süreç henüz işlemedi bilinmez lakin bu soru işaretinin acilen kafalardan kaldırılması gerekiyor. Aşı kullanımının belirli bir kesimde hızını kesecek bir etken olabilir. 

Zamanla pandemi sürecine ve Covid - 19 'un etkilerine alışıldı mı? 

Genel olarak aşılama sayısındaki artışla ters orantıda olan tuhaf  düşüş herkesi  şaşırtmaya devam ediyor. Bu durumda sadece Türkiye'de değil dünyadan kalkmamış olan bir Kovid 19 gerçeğini ve bu gerçeğe alışılagelmişliği gözler önüne seriyor.

Adeta su gibi zararsız görünen TÜRKOVAC'ın etkisini ve etkilerinin tepkisini zaman bize gösterecek. 

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)