Kontrolsüz Güç Devrede!

0

Fatih'i ne zaman hatırlasam 30’lu yaşların sonunda o güzel yeşil gözleri ürkerek hayata bakan, sohbet ettiğinizde bile kimseye güvenemediğini alenen davranışlarıyla yansıtan bir fotoğraf geçiyor zihnimden…

 

Çorumlu zengin bir ailenin tek oğlu, zengin bir esnaflık geçmişi var. Tavsiye usulüyle evlenmiş, 9 ay evli kalmış, 12 yıl önce de evliliğini bitirme kararı almış… Bu karar hala mahkeme aşamasında..

 

****

 

Osman, 61 yaşında.

15 yıl süren evliliğinden 3 kızı olmuş , resmi olarak boşandığı eşine ayrılırken "sekûn hakkı " (evde oturma hakkı) vermiş, ailesinden kalan tek yer olduğu için aynı bahçe içinde ev yapmak istemiş ancak eski eşinin şikayeti üzerine 10 bin TL’lik para cezasına çarptırılmış..

 

****

 

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun yasa ve tüzüklerinin kadına tanımış olduğu hakların biz kadınları güçlendirmek ve korumak için yapıldığına ve bu kadar detaylandırıldığına zerre şüphem yoktur.

 

Lakin tuhaf olan bu kadar güçlü bir kanunla korunan KADIN, belki de hayatında ilk defa böyle büyük bir gücün sahibi olduğundan kontrolünde de bariz sıkıntılar yaşıyor. Sürekli tehdit ve şantaj halinde erkeklere güç gösterisi, hırs ve intikam alma amacı ile bu yasaları amacından saptırıyor.

 

****

 

Leyla…

Çilimli'de öz evladı tarafından öldürülen bir kadındı Leyla. Eşi için sürekli şikayetleri olan, uzaklaştırma cezaları alan Leyla'nın en son şikayetiyle eş cezaevine girmişti.

 

Leyla'nın oğlu "Babam senin yüzünden cezaevine girdi" diyerek ÖZ annesini ormanlık bir alanda hunharca öldürdü.

Leyla'nın gözünden bir damla yaş akmasın diye kurulan 6284 sayılı yasa Leyla'yı koruyamadı.

 

****

 

Anlaşamadığımız ve bitiremediğimiz evliliklerimiz sonlandığında içimizdeki canavar ortaya çıkıyor. Bir ömür birliktelik niyetiyle yola çıktığımız insana karşı en vahşi halimize bürünüyoruz. Karşımızdaki ister kadın ister erkek olsun fark etmez mademki ben yokum hayatında, zora girsin, en zoru yaşasın istiyoruz.

 

Sağlıklı bireyler birbirinin güçlenmesinden ve büyümesinden rahatsız olmaz.

 

Bu yasa, kadın için çok kıymetli bir korunma yasasıdır.

 

Lakin normal bir sürecin içinde olmayan, ruhen etkisinde kaldığı durumların bu yasa çerçevesinde aktivite olması kadının elinde olan RUHSATSIZ SİLAH'tan farksızdır.

 

Bu hakkın korumak ve korunmak için verildiği bilinciyle intikam alma aracı olmaktan acilen çıkarılmadır.

 

Evlilik sonrası çocukların geçimleri için nafakası sağlanmalı, eş içinde yeniden bir hayat kurana kadar nafakası ödenmelidir. Bu süreç yasal olarak acilen sınırlandırılmalıdır.

 

3 ya da 5 yıl!

 

Her neyse..

 

****

 

Fatih, 27 yaşında 9 ay evli kaldığı kadınla 4 ü ayrı olmak üzere 8 yıl sonra boşandı. Kadına hayat veren 6284 sayılı kanun FATİH’i öldürdü.

 

Osman, Hayatı boyunca edindiği tek variyeti olan evini yapmış olduğu evliliğin bedeli olarak verdi. Yeniden bir hayat kurabilmek için ne yaşı ne gücü ne de maddi imkanları var. Kendi evinin bahçesine girdiği için eski eşi tarafından yapılan şikayetle 10 bin TL/ 9 ay ceza aldı.

 

Leyla'nın oğlu cezaevinde. Annesinin babasına her kızdığında onu şikayet etmesinden dolayı annesini öldürdüğünü söylüyor.

 

****

 

Bir KADIN olarak bunları yazmak elbette kolay değil..

 

Kontrolsüz güçten korkarım. Baba, anneye bağırmasın ve şiddet uygulamasın diye devreye giren bir karar yanlış uygulama neticesinde bir aileyi tamamen yok etti.

 

Yasalar karşılıklı koruma ve kollama içermelidir. Eşitlik, adalet ve hassas dengeler çok önemlidir.


Kadının eline verdiğiniz silah korunmak içindir. Bir başkasının hayatını sonlandırmak için değil..!

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)