Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, Düzce'ye bir güzelĺik katmak istedik. Bundan 5 yıl önce Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanımız Ulviye Dikmen'in önerisiyle yola çıktığımız festivalimiz 5. Yaşında..
Birlikte büyüttük.
Emek verdik.
Gün gün şekillendirdiğimiz festivalimiz artık şehrimizle tam olarak eşleşti ve en güzel haliyle Düzce için hazır.
"Ot festivali" Türkiye genelinde bir konsept festival aslında ..
Alaçatıda 10. Yılında, Samsunda yeni, Düzce ise 7. Şehir.
Tarihiyle, kültürüyle, etnik köken mozaiğiyle, coğrafi güzellikleriyle bir değerdir Düzce..
Konuralp Müzesinde bulunan Şans, Bereket ve Aşk Tanrıçası Tyche ile birleştirilerek ortaya çıkan konsept ve bu festival Düzce'ye çok yakıştı.
Batı Karadeniz’in cömert yağmurlarıyla bereket bulduğu topraklara çok yakıştı.
Düzceli de festivaline sahip çıktı.
5. Düzce Otları Tyche Bereket Festivali, 26 Nisan Cuma günü Düzce'nin Kalbi Anıtpark Meydanında saat 11’de açılışını yapacak.
Bu yıl 300’e yakın rekor stand katılımıyla açılışını yapacak festivalde kaynaşmayı sağlamak ve alan darlığının dezavantajını kapatmak için stand içi 2'li 3'lü eşleştirmeler mevcut.
4 ayrı sokak konseptinden oluşan festivalin her sokağında ayrı bir dünya var aslında.
Sanat sokağında üreten kadınlarımızın ciddi zaman ve efor sarfettiği takılar, hediyelik eşyalar, tasarım ürünler,
Yöresel ürünlerde, ev yapımı tarhana, kuskus, makarna, otlarla harmanlanmış kekler, börekler, reçeller, konserveler ve turşular
Gözlemeciler Sokağında 8 +1 katkılı otlardan yapılmış bir lezzet şöleni bizleri beklerken,
Markalar sokağında Düzce'nin adını duyurmuş tüm markaları bir arada görerek geçmişten günümüze bir yolculuk yapacaksınız.
Köy konseptindeyse tarihin puslu sayfalarında kaybolmuş, kendinizi anneanne ve babaanne evlerinde bulacağınız tüm görsel objeleri yakından hatırlayarak gelecek nesillere aktarma fırsatını yakalayacaksınız.
***
Festival 26-28 Nisan tarihleri arasında tam 3 gün sürecek.
Kendinize hediye edeceğiniz muhteşem bir 3 gün, dinlenmece, eğlenmece, kültür ve bereket dolu 3 gün.
Festivalin ilk gününde protokol açılışları ve festival konseptine uygunluğu baz alınarak “en güzel stand” yarışması yer alıyor. Protokol aynı zamandan jüriyi oluşturuyor.
Stand kardeşliğini pekiştirmek adına oylamalar standlar arasında yapılıyor. Ayrıca, standlarda birbirleri için birer jüri.
Gün boyu folklor ekipleri ve Düzce Üniversitesi öğretmen ve öğrencileri ile canlı müzik ve konserler devam ediyor.
Festivalin 2’nci günü bir yandan Anıtpark'ta devam ederken saat 14:00’da Düzce Belediyesi önünden bir kortejle bandolar, davullar, zurnalar, köçekler ve halk oyunlarıyla, festival konsept tasarımlarıyla tam bir bayram havasında festival alanımıza yürüyoruz.
***
Düzce'de topraktan gelen bereketin öyküsü, otların çeşitliliği ve bu cömertliğin sofralarımıza her kültürde başka bir tatla yer buldu.
Ninelerimizin analarımızın hünerli elleriyle anılarımızda yer alan yemeklerimiz yeniliklerle birleşti.
Yapılacak olan yarışmada " 81 Düzce Otları Yemek Yarışması " hatıralarımızda ve damaklarımızda iz bırakmaya devam edecek.
Festivalin son gününde ise Anıtpark Meydanında bir yandan halk oyunlarıyla, sahnesiyle, konserleriyle halk danslarıyla eğlenip baharla bahar olurken;
Bir yandan da Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda saat 14:00’da Düzce Otları Çalıştayı ile bilinçli tüketim, sağlık, yararları ve zararları, toplanma zamanlaması ve Tyche'nin tarihçesini 28 katılımcılarımıza aktaracağız. Bu Çalıştay’da otların bilinçli tüketimi ve sağlık için etkileşimleri detaylandırılacak.
Yine son günümüzde tüm standların ortaklaşa kuracağı "Halil İbrahim Bereket Sofrası"nda birlikteliğin, barışın, sevginin paylaşımı yapılarak, tüm Düzce el ele "Düzce Halayı" ile kapanışımızı yapıyoruz.
Festival Kapsamında bizlere yol açan, bize inandığını yürekten hissettiğimiz herkesle birlikte Düzce'nin çocukları olarak bizler, el ele, yürek yüreğe tüm Düzce'yle oradayız .
Sizleri de bekliyoruz.