SİYASETTE KADIN OLMAK

0

Yönetimlerde karar alma mekanizmalarında yer aldı Türk Kadını tarih boyunca.

Bu gücü "hak" bildi.

Toplumun temel taşı olan aileyle başlayan kadın bakışı ve adaleti tarihin her döneminde kendini göstermiş ve "aktif yönetimlerde başarı" ile geri dönüşü sağlanmıştır.

Sosyo-kültürel eksikleri tamamlamak adına yol aldığımız yaşamsal bir kent olsun diye mücadele verdiğimiz şehrimiz Düzce'de bu dönem 29 kadın, "Muhtar Adayı" olarak bir nevi duygusuz yönetimlere başkaldırdı ve "kadınlar olarak bizde varız"  dedi.

Süreci yakinen bilen ve bu yoldan daha önce geçmiş bir kadın muhtar adayı olarak 29 iz bırakan kadın tanıdım. Atatürk'ün bizlere tanımış olduğu üzerinden 85 yıl geçmiş olan seçme seçilme haklarını kullanan kadınlarımızın bu süreçte ne kadar zorluk, baskı ve dezavantajlı bir şekilde mücadele ettiklerinin yakın şahidiyim.

Eşit şartlarda yarışmadığı bir yarışta evlerde aile içinde şekillenmesi gereken mahalle ve köylerimizin yönetim kaderinin hala kahvelerde yön bulması kadınlarımızı asla demoralize etmedi.

Ve -iz bırakan cesur kadınlarımız olarak bulundukları mahalle ve köylerinin dolayısıyla Düzce'nin tarihine geçtiler.

***

2014 yerel seçimlerinde bulunduğum köyde bende muhtar adayı oldum.

Evinde  yemek yapamadığında umurunda olmayan ama yanmayan bir sokak lambası için dertlenen o kadınların, bir çocuk okulunun lavabosuna yetişemiyor diye üzülen ruhların, bir sokak köpeği açlığını minnetle bakan gözlere dönüştürmeyi iş edinenlerin anlayabileceği ve isteyebileceği  derin bir ruh'u hizmete dönüştürmek için  gerekli olan tek şey bir sıfat..

Ben o yoldan gittim ..

Heyecanla gittim..Umutla gittim ..İnançla gittim.

Hayallerimin peşinden gittim. Doğduğum büyüdüğüm, yaşadığım, ekmeğini yediğim, anne olduğum,  babamı koynuna teslim bu topraklara bir vefa borcum var"  dedim ve gittim.

Denedim, Yenildim ama asla vazgeçmedim.

Kaybetmek nedir? Rakamsal karşılığı ne kadar önemlidir bilmiyorum ama Düzce'nin en büyük ikinci köyünde 115 yıllık bir köyün tarihine ilk kadın muhtar adayı olarak geçmek her zaman onurum oldu.

***

O  "29 Kadın Muhtar Adayımız"a buradan söylemek isterim ki; Yarın bir kadın cesaretlendiğinde sizin ayak izlerinizden yürüyecek. Kazanmanın illa matematiksel hesabı olmaz. Düzce şehrine hizmet etmek isteyen 29 özel kadınla bir şehri yeniden şekillendirebilme gücünü bana yürekten hissettirdiniz. Eril egemen bir sistemde aktif görev almak isteyen, dolgu malzemesi olmak istemeyen cesur yürekli 29 kadın hayatıma iz bırakarak geçti.

Düzce'nin güçlü elleri, Lider ruhlu cesur yürekli kadınların ‘şehrim için bende varım’ dedikleri gün kazandıklarının bilinciyle;

Düzce’ye Aşık bir Kadın olarak yönetimlerde ; "Dolgu malzemesi olmadan, cam tavan endeksine maruz bırakılmadan, sözde değil politikalarla ve anlayışlarla yönetilecek bir memleket hayalini;

Beklentilerin içine hapsedip kabuğunu kırmasını engelleyerek sistemin dışına atanların yerine insanı değerlendirirken "ne yapmış" diye bakan,

Kendisi için değil, insanlık adına ne yapmış? sorusunun cevabıyla yol açan yönetimleri gerçeğe çevirdiğinizde "iz bırakan kadınlar",  işte o an şehir güzelleşecek, memleket güzelleşecek.

#benim hala umudum var 

#şehir yaşasın diye

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)